Walkapolis | Häiriköt! – kaupunkikävelyä ja kulttuurihäirintää
1940
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1940,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Häiriköt! – kaupunkikävelyä ja kulttuurihäirintää

Kulttuurihäirintä on vallattuja mainostauluja ja mainosparodioita, tai vaikka odottamaton performanssi katuvilinässä. Se on yhteiskunnallista kommentaaria ja luovaa vastarintaa. Se on taiteen ja aktivismin rajapinnassa tapahtuvaa tilanhallinnallisten kysymysten esittämistä. Tila, jonka hallinnasta kamppaillaan voi olla joko julkista tai pään sisäistä.

 

Kulttuurihäirinnällä on monia muotoja, joista ehkä tunnetuimpia ovat katutaide sekä vastamainokset. Varsinkin ensin mainittu näkyy – luonnollisesti – katukuvassa. Kaupunkikävely tilanhallinnallisten kysymysten hengessä pohtii kenelle kaupunki kuuluu ja kuka saa päättää siitä, mitä siellä saa tehdä ja miltä sen pitää näyttää? Samalla tarjoutuu mahdollisuus pohtia julkisessa tilassa tapahtuvan taiteen roolia osana kaupunkikulttuuria sekä aktivismia.

 

Häiriköt!-kaupunkikävelyn aikana perehdytään kulttuurihäirintään ilmiönä sekä havainnoidaan sen erilaisia ilmenemismuotoja kaupunkitilassa, sekä luvallisia että luvattomia. Kävelyn kesto noin 6 tuntia ja se päättyy Pasilaan. Ota mukaan hyvät kävelykengät, maasto ajoittain hieman huonoa ei kuitenkaan mitään ninjataitoja vaativaa.

 

Kävelyn oppaana toimiva Jari Tamminen on Voima-lehden toimittaja sekä Häiriköt – Kulttuurihäirinnän aakkoset -kirjan (INTO 2013) kirjoittaja, joka on perehtynyt kulttuurihäirintään vuosien ajan sekä tarkkailijana että ajoittain myös toimijana. Lisää kulttuurihäirinnästä Tammisen Häirikkö-blogissa osoitteessa fifi.voima.fi sekä facebook.com/hairikot.